Zaalvoetbalfederatie Breda al 35 jaar een begrip

Voetbal is er in allerlei soorten en maten. De meest bekende vorm is natuurlijk die bij een voetbalclub en dan op het veld, al dan niet op natuurgras of kunstgras. Maar er is meer, zoals de straat en de zaal. De Zaalvoetbalfederatie Breda (ZFB) bestaat inmiddels 35 jaar en heeft vijf verschillende niveaus, waarin clubs uit de regio actief zijn.

BREDA – “De ZFB bestaat dit jaar 35 jaar en organiseert al die jaren een zaalvoetbalcompetitie voor teams uit de regio Breda en omstreken”, legt voorzitter Peter Soeters uit. “De ZFB is destijds opgericht omdat toen teams uitsluitend uit konden komen in de competitie van de KNVB. Voor veel teams die recreatief voetbalden en toch graag in competitieverband uit wilden komen was de KNVB echter veel te duur. Een groepje mensen heeft destijds de competitie opgestart voor veel goedkopere tarieven. De ZFB deed dit namelijk uitsluitend met vrijwilligers en kon dit dan ook doen tegen de kostprijs.”

“Een van de grondleggers van de ZFB was Paul Keim. Hij is helaas vorig jaar overleden, maar hij heeft vanaf het begin zich ingezet voor de ZFB en dan met name voor de daarbij aangesloten verenigingen”, vervolgt Soeters zijn verhaal. “Paul Keim werd dan ook niet voor niets mister ZFB genoemd. Helaas is hij ons vorig jaar ontvallen op veel te jonge leeftijd, maar zijn inzet en werk wordt voortgezet door het huidige bestuur en de bekercompetitie voert dan ook zijn naam.”

In de hoogtijdagen waren er tachtig tot honderd teams aangesloten bij de ZFB. “Momenteel zijn dat er nog 65. We hebben nu vijf klassen: een hoofdklasse, eerste, tweede, derde en vierde klasse. Daarnaast organiseren we een bekercompetitie, hierbij kunnen door loting alle teams tegen elkaar uitkomen. Elk jaar is op de laatste speeldag van het seizoen de traditionele bekerfinale om de Paul Keim cup. Op diezelfde avond worden de kampioenen gehuldigd.”

De wedstrijden worden doordeweeks afgewerkt, meestal tussen 19 en 23 uur. De duels worden gespeeld in Parkzicht Raamsdonksveer, Sportcentrum Teteringen, De Huif in Bavel, Sportcentrum Breda, Amerhal Made, Oosterheidehal in Oosterhout, Driedorp te Wagenberg en KMA in Breda. Maar niet op woensdag. “Die dag is eigenlijk vanuit vroeger geen speelavond, omdat destijds de belangrijke Europese wedstrijden op woensdag werden gespeeld. De verwachting is dat we hier mogelijk volgend seizoen van af gaan stappen, omdat deze wedstrijden momenteel op dinsdag, woensdag en donderdag worden gespeeld.”

“De ZFB heeft haar eigen spelregels en reglementen, die in grote lijnen gelijk zijn aan die van de KNVB, maar op enkele punten iets afwijken. Belangrijkste in deze is eigenlijk dat er minder fysiek contact toegestaan is bij de ZFB dan bij de KNVB”, aldus Soeters, die hoopt dat het aantal vrijwilligers en aantal teams de komende jaren weer toe zal nemen. “Met name door de crisis het aantal sponsoren voor de teams sterk is gedaald. Hopelijk trekt dit weer aan nu het economisch weer iets beter gaat”, aldus de voorzitter, die ook zoekt naar extra scheidsrechters.

Zoals geplaatst in het Voetbaljournaal Breda, oktober 2016. (http://www.voetbaljournaal.com/editie/Breda-VoetbalJournaal-Breda---Najaar-2016)

Copyright 2011 Zaalvoetbalfederatie Breda al 35 jaar een begrip - Zaalvoetbal Federatie Breda. All Rights Reserved.